Hond in dromenland


slapende hondHond in dromenland

We zien het regelmatig bij de slapende hond, hij (of zij natuurlijk) ligt heerlijk te dromen. De pootjes bewegen alsof hij loopt of graaft. Trillende snorharen, piep en jankgeluidjes. Sommige honden blaffen er zelfs bij en als je goed naar hun gezicht kijkt trekken ze allerlei grimassen.

Waar droomt mijn hond over?

Als ik mijn hond zie dromen probeer ik altijd ‘terug te lezen’ waar zijn dromen over gaan.  Toen ik hem pas had heb hem weleens een bak voer zien eten in zijn droom die altijd gevuld bleef. Althans daar leek het op en het zou kunnen want hij heeft een zwerfverleden. Hij smakte en slikte, strekte zijn kop zelfs om er extra goed bij te kunnen. Er kwam maar geen eind aan en hoe actief mijn hond zijn droom ook beleefde, hij werd niet wakker en droomde en smakte smakelijk door. Later heb ik hem ook zien jagen in zijn dromen. Met snel bewegende pootjes en een hoog jacht blafje galoppeerde mijn hond achter denkbeeldige konijntjes en hazen aan. Dat meende ik te zien in zijn gedrag, of is dit mijn fantasie?

Een slapende hond moet je niet wakker maken

Een hond verwerkt tijdens de slaap de ervaringen van de dag. Net als bij mensen gebeurd dit in de REM slaap. Een slapende hond moet je niet wakker maken. Dit geldt zeker voor een dromende hond. Als een hond tijdens zijn droom wordt gestoord en wakker wordt kan hij gedesillusioneerd zijn en instinctief reageren met een grauw of snauw en erger.

Droomt een hond net als mensen?

Dat een hond, net als een mens, hele avonturen kan beleven in zijn droom is zeer hoogstwaarschijnlijk. Al blijft het natuurlijk moeilijk om in een hondenhoofd te kijken welk filmpje zich daar afspeelt tijdens de REM slaap. Bij ratten hebben ze onderzoek gedaan naar hun droomactiviteiten. Overdag leerden ze een lekker hapje zoeken in een ingewikkeld doolhof. Hun hersenactiviteiten werden daarbij gemeten en in kaart gebracht. Als de ratten sliepen werden de hersenactiviteiten ook gemeten en in kaart gebracht. Ze droomden van het doolhof wat ze overdag doorzocht hadden. Het patroon van hersenactiviteit gedurende de REM slaap kwam exact overeen met het patroon van overdag. De doolhof droom duurde net zo lang als het parcours overdag. De onderzoekers beweerden zelfs dat ze aan de hersenactiviteit konden aflezen waar de rat zich in zijn droom in het doolhof bevond.

Bewegen tijdens de droom

De hersenen van dromende zoogdieren zoals mensen, ratten en honden verschillen weleens waar, maar zijn op structureel niveau vergelijkbaar. Mensen bewegen niet tijdens een droom, doen ze dit plotseling wel dan schrikken ze wakker. Het deel van de hersenen wat pons wordt genoemd is hier verantwoordelijk voor. Als bij honden de pons tijdens de slaap wordt gedeactiveerd beginnen ze onmiddellijk te rennen of graven en blaffen in hun slaap.

Leer de dromen van je hond kennen

Echt helemaal zeker weten we het nooit. Toch kunnen we er vrij zeker van zijn dat honden net als mensen kunnen dromen. Observaties en onderzoeken bevestigen dit voldoende. Waarover dromen honden? Dat plaatje kleur je zelf in als je goed naar hem kijkt als hij droomt en weet wat die dag indruk op hem heeft gemaakt omdat je er zelf bij was. Dan zie je in zijn droom die spannende ontmoeting met die andere hond terwijl hij aangelijnd was terug. Leer de dromen van je hond kennen en hij vertelt je veel terug hoe hij zijn dag heeft ervaren. En het is natuurlijk heerlijk om naar te kijken, een dromende hond na en dag vol avontuur.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *