Wat moet ik doen wanneer mijn hond poep eet?


Het onderwerp voor deze blog is voor ons, mensen onsmakelijk. Toch hebben we allemaal wel eens gehoord of gezien dat een hond poep eet. Sommige honden rollen er zelfs in. Vaak wekt het onze afkeuring op wat op de hond geen indruk lijkt te maken. Waarom vinden sommige honden hun eigen ontlasting of die van andere dieren of mensen zo aantrekkelijk en is dit gedrag af te leren?

Coprogafie
Coprogafie, zo heet het als een hond poep eet, is uitgebreid onderzocht door de Universiteit van Wageningen. Wat onderzoekscijfers over poepetende honden:

  • 6% van de honden eet de eigen poep op
  • 9% eet poep van andere honden
  • 85% eet poep van andere dieren
  • 33% vertoont een combinatie van deze opties
  • 11,6% eet alle poep die hij/zij tegen komt, ongeacht de afkomst

Veel honden tonen interesse voor kattendrollen, verse paardenvijgen, konijnenkeutels of eenden en ganzenpoep. Voor de eigen ontlasting of die van een soortgenoot tonen ze niet meer belangstelling als het bekende snuffelen aan elkaars drol. Sommige honden eten menselijke ontlasting, in natuurgebieden en parken achtergelaten door joggers en bijvoorbeeld daklozen. Of in de vorm van een gebruikte babyluier. Sommige eten het niet maar gaan er in liggen rollen, wat voor ons minstens net zo vies is.

Gevaarlijk
Naast dat het een onfrisse gedachte is, kan het feit dat een hond poep eet ook gevaar opleveren. Besmetting met de neospora parasiet, wat het zenuwstelsel van de hond aantast. Als een paard net ontwormd is, of een antibiotica kuur ondergaat, zitten er veel reststoffen in zijn ontlasting wat voor de hond giftig en ziekmakend is. In stadsparken kan een hond ontlasting van een drugsgebruiker vinden waarin resten drugs zitten. Hoe kleiner de hond, hoe meer hij binnenkrijgt aan ongewenste ziekmakende bijzaken en des te groter het gevaar.

Waarom?
Het antwoord waarom een hond poep eet is niet eenduidig en ook niet eenvoudig. Dat de hond een voedingstekort wil aanvullen is hoogst onwaarschijnlijk. Er zijn altijd poepetende honden geweest en de voeding van honden is de afgelopen 40 jaar van steeds betere kwaliteit en zeker compleet te noemen. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Gedragsstoornis, ontstaan uit stress, frustratie of verveling
  • Als pup aangeleerd en het gedrag is nooit meer weggegaan
  • Medische oorzaak, lever en/of alvleesklier problemen
  • Honger
  • Omdat de hond het normaal en lekker vind

Het eigen poep opeten door jongen honden en pups kan in het nest aangeleerd zijn. Ze zien dat de moederhond het nest zo schoonhoudt. Als de ontlasting van de pups steviger wordt hoort de fokker het op te ruimen en niet de moederhond. Als dit niet vaak genoeg gebeurd kan het zijn dat de moeder het blijft doen en de pups haar gaan imiteren. Ook tijdens de zindelijkheidstraining kan een pup door straf te krijgen als hij heeft gepoept zichzelf aanleren het dan maar op te ruimen en de straf voor te zijn. Als er geen medische oorzaak is en het gedrag is als pup of jonge hond niet meegenomen uit het nest is het poep eten vaak een gedragstoornis of een gewoonte. Omdat de hond het lekker vind of omdat de hond op dieet staat en honger heeft. Sommige hondenbrokken bevatten veel geur en smaakstoffen. Die zijn in de ontlasting van de hond nog terug te ruiken wat kan aanzetten tot het weer opeten .Een hap is snel genomen, waardoor het gedrag onmiddellijk wordt beloond en gestimuleerd zichzelf te herhalen. De afschuw die wij uiten samen met commando’s als: Nee!! en: Hierrr!! geven alleen maar extra effect aan de smakelijke hap voor onze hond.

Tips
1. Als de hond poep eet van anderen wanneer hij losloopt kan je hem proberen af te leiden door iets veel leukers of meer interessant voor te wenden. Een spelletje, speeltje of iets wat veel lekkerder is zoals een stukje kaas of worst. Oefen op andere momenten het commando: Nee en het afleiden met iets anders zodat je dat later in kan zetten.

2. Een hond die geïnteresseerd is in de eigen ontlasting of die van andere honden kan het beste een langere periode aangelijnd uitgelaten worden. Leidt hem af met wat lekkers als hij zijn behoefte doet of wanneer hij andere hondendrollen ziet en prijs hem als hij geen interesse toont in de uitwerpselen.

3. Het aanpassen van de voeding kan ook helpen wanneer de hond zijn eigen ontlasting eet. Voer 2x daags in plaats van 1x daags. Het voer wordt zo beter verteerd en de hond ervaart minder hongergevoel tussen de maaltijden door. Probeer een ander merk brokken, liefst zonder granen. Droge voeding zoals brokken zijn steriel. Sommige honden zijn gebaat bij bacteriën die de darmflora ondersteunen waardoor de voeding beter wordt verteerd en de ontlasting minder aantrekkelijk. Brokken voer kan aangevuld worden met een bacterie cultuur zoals Sanogan. Overschakelen op een complete voeding die gebaseerd is op vers vlees en pens kan de interesse in eigen ontlasting ook doen stoppen.

Conclusie
Op internet gaan veel tips rond om ananas, eierkoek of ijzertabletten toe te voegen aan de voeding om zo de ontlasting minder aantrekkelijk te maken. Persoonlijk denk ik dat een aanpassing van het basisvoer voor de meeste honden de beste keus is. Tot slot: eigen ontlasting en die van andere honden en dieren of mensen eten is ongewenst en ongezond, het is goed dit patroon te doorbreken. Straf werkt averechts, zoek de oplossing in afleiding, beloning en aanpassing van de voeding. Het kan nodig zijn om de hond een periode van minstens 6 weken aan de lijn uit te laten om het gedragspatroon te doorbreken.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>